PENAMBAHAN EKSTAK BAYAM HIJAU (Amaranthus Hybridus L.) TERHADAP SIFAT ORGANOLEPTIK SOSIS DAGING AYAM

Supranoto Supranoto, Riski Alfiyan, Sulistyaningtyas Sulistyaningtyas, Tri Sukmaningsih, Yanita Mutiaraning Viastika

Abstract


The research aims to evaluate the effect of adding green spinach extract to broiler chicken sausages in terms of organoleptic properties, namely color and taste. The research used an experimental method with a completely randomized design (CRD) with a 4 x 5 unidirectional pattern. The treatments given bijau spinach extract were: P0: 750 g meat without green spinach extract + 200 g flour; P1: 750 grams of meat + 35 ml green spinach extract + 200 g flour; P2: 750 grams of meat + 45 ml green spinach extract + 200 g flour; and P3: 750 grams of meat + 55 ml green spinach extract + 200 g flour. The results showed that the addition of green spinach extract significantly affected the color and taste of broiler meat sausages. The more green spinach extract was added, the more intense the green color of the sausage, and the panelists preferred the color and taste of the sausage with the addition of green spinach extract. The color and taste of broiler meat sausage were highest at P3. The addition of green spinach extract can improve the organoleptic quality of broiler chicken sausage and is preferred.

 


Keywords


Chicken sausage; green spinach; color; taste

Full Text:

PDF

References


Asykari, H. A., Nuraini, S., Nurhasanah, A., Kartika, L., Amalia, A., Saputri, A. F., Maldina, B. A., Efriani, M. N., Mansur, K. U. A., Mahmuda, A., Pratama, A. P., Nadhiroh, N., & Rouzi, K. S. (2023).

Pemberdayaan Pangan Lokal Melalui Inovasi Pengolahan MP-ASI dan Modifikasi PMT sebagai Upaya Pencegahan Stunting di Desa Rejosari, Kangkung, Kendal. Jurnal Abdi Masyarakat Indonesia, 3(6), 1677–1688. https://doi.org/10.54082/jamsi.998

Atma, Y., Trilogi, U., & Trilogi, K. (2015). masyarakat yang mengkonsumsi sosis karena sosis merupakan makanan siap saji dan memiliki kandungan gizi tinggi terutama protein ( Purnomo 2007 ). 7(2).

BSN. (2015). SNI 3820 : 2015. Sosis Daging (pp. 1–2). Jakarta.

Bulkaini, Kisworo, D., & Yasin, M. (2019). Karakteristik Fisik dan Nilai Organoleptik Sosis Daging Kuda Berdasarkan Level Subtitusi Tepung Tapioka. Jurnal Veteriner, 20(4), 548–557.

https://doi.org/10.19087/jveteriner.2019.20.4.548

Hasidah, Mukarlina, & Rousdy, D. W. (2017). Kandungan Pigmen Klorofil, Karotenoid dan Antosianin Daun Caladium. Jurnal Protobiont, 6(2), 29–37.

Ismanto, A., Lestyanto, D. P., Haris, M. I., & Erwanto, Y. (2020). Komposisi Kimia, Karakteristik Fisik, dan Organoleptik Sosis Ayam dengan Penambahan Karagenan dan Enzim Transglutaminase. Sains Peternakan, 18(1), 73.

https://doi.org/10.20961/sainspet.v18i1.27974

Istri, A. A., & Dharmadewi, M. (2020). Analisis Kandungan Klorofil Pada Beberapa Jenis Sayuran Hijau Sebagai Alternatif Bahan Dasar Food Suplement Analysis of Chlorophyll Content in Several Types of Green Vegetables as an Alternative to Food Supplement. Jurnal Emasains: Jurnal Edukasi Matematika Dan Sains, 9(2), 171–176.

Iswahyudi. (2023). Jurnal Teknologi dan Industri Pertanian Indonesia. Pemanfatan Tepung Biji Labu Kuning Dalam Pembuatan Pie Susu Sebgai Alternatif Camilan Sumber Zink Jurusan Teknologi Hasil Pertanian, 12(02), 10–16.

Montolalu, S. ., Lontaan, N. ., Sakul, S. ., & Mirah, A. D. (2017). Sifat Fisiko-Kimia dan Mutu Organoleptik Bakso Broiler dengan Menggunakan Tepung Ubi Jalar (Ipomoea batatas L). Zootec, 32(5). https://doi.org/10.35792/zot.32.5.2013.986

Muntikah, M., & Wahyuningsih, P. (2016). Pengaruh Penambahan Berbagai Ekstrak Bahan Pewarna Alami terhadap Daya Terima Sosis Ikan Lele (Clarias batrachus). Jurnal Kesehatan, 7(3), 433. https://doi.org/10.26630/jk.v7i3.227

Poernomo, D., Suptijah, P., & Nantami, N. (2011). Karakteristik Sosis Ayam Dari Surimi Ikan Lele Dumbo (Clarias gariepinus) Dengan Penambahan Isolat Protein Kedelai. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 14(2), 106–114.

Rosida, D. F., Sarofa, U., & Dewi, R. C. (2015). Karakteristik fisiko kimia sosis ayam dengan penggunaan konsentrat protein biji lamtoro gung (Leucaena leucocephala) sebagai emulsifier. Jurnal Rekapangan, 9(1), 19–27.

Rukmini, N. K. S., Mardewi, N. K., & Rejeki, I. G. A. D. S. (2019). Kualitas Kimia Daging Ayam Broiler Umur 5 Minggu yang Dipelihara pada Kepadatan Kandang yang Berbeda. J. Lingkungan Dan Pembangunan, 3(1), 31–37.

Sari, P. D., Ernes, A., & Riyanto, D. (2017). Perbandingan Ekstrak Bayam dan Ubi Jalar, Serta Lama Pemasakan terhadap Sifat Fisikokimia Saus Bayam The Ratio of Spinach Extract and Sweet Potato, and The Cooking Time Influence to the Physicochemical Properties of Spinach Sauce. Jurnal Teknologi Dan Manajemen Agroindustri, 6(2), 83–87.

Sipahutar, Y. H., Ma’roef, A. F. F., Febrianti, A. A., Nur, C., Savitri, N., & Utami, S. P. (2021). Karakteristik Sosis Ikan Nila (Oreochromis niloticus) dengan Penambahan Tepung Rumput Laut (Gracilaria sp). Jurnal Penyuluhan Perikanan Dan Kelautan, 15(1), 69–84. https://doi.org/10.33378/jppik.v15i1.236

Suparmi, Sumarto, & Desmelati. (2021). Sosis Ikan Jelawat (Leptobarbus hoeveni) Aneka Warna. Jurnal Berkala Perikanan Terubuk, 49(1), 805–812.

Widyawati, A., Elida, E., Yulastri, A., & Holinesti, R. (2023). Uji Organoleptik Bakso Ikan Barakuda dengan Penambahan Puree Bayam Hijau. Jurnal Pendidikan …, 7, 23350–23360. https://jptam.org/index.php/jptam/article/view/10318%0Ahttps://jptam.org/index.php/jptam/article/download/10318/8275

Yudhistira, B., Ratna, T., & Rachmawanti, D. (2019). 276549569. Karakteristik Fisik, Kimia Dan Organoleptik Cookies Bayam Hijau (Amaranthus Tricolor) Dengan Penambahan Tomat (Solanum Lycopersicum) Sebagai Upaya Pemenuhan Defisiensi Zat Besi Pada Anak-Anak, 36(2), 83–95.




DOI: http://dx.doi.org/10.31604/jac.v8i1.15342

Article Metrics

Abstract view : 534 times
PDF - 222 times

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Fakultas Peternakan Universitas Muhammadiyah Tapanuli Selatan
Jl. Raja Inal Siregar, Tanggal, Padangsidimpuan, Sumatera Utara
Tel / fax : (0634) 21696 email : jurnal.peternakan@um-tapsel.ac.id
issn  Cetak  : 2548-3129    issn  Online : 2599-1736

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.