Health Management and Disease Control of Broiler Chicken in Din Dahlan Farming Seri Kembang III village Payaraman Subdistrict Ogan Ilir Regency
Abstract
Broiler chickens are easily to be inffected by disease and bring some disadvantages because of the effect from attacking diseases the health of broiler farms is affected the environment. The existence of health management and control of broiler chicken disease in Din Dahlan Ranch, Seri Kembang III Village, Payaraman District, Ogan Ilir Regency. The purposes of this study are to observe and study the management of disease control, especially in the field of broiler farms. This research was carried out for 2 months by collecting data directly to the research location of the owner of Din Dahlan ranch and distributing questionnaires. The result is showed that Din Dahlan Farms implemented a vaccination program, provision of medicines, aspects of biosecurity and sanitation in broiler chickens. So that this research shows that the Health Management and Control of Broiler Chickens in Din Dahlan Farms is already good.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Ayu, G., Kencana, Y., Virologi, L., Hewan, F. K., dan Udayana, U. 2013. Penentuan Kandungan Virus Vaksin Newcastle Disease Dari Dua Poultry Shops Yang Berbeda Pada Kultur Sel Primer Fibroblast Embrio Ayam. 5(2), 61–69.
Aziz, F. A. 2009. Analisis Risiko Dalam Usaha Ternak Ayam Broiler (Studi Kasus Usaha Peternakan X di Desa Tapos, Kecamatan Tenjo, Kabupaten Bogor). Skripsi. Program Studi Ilmu Nutrisi Dan Makanan Ternak. Fakultas Peternakan. Institut Pertanian Bogor.
Bahri, S., dan Syafriati, T. 2011. Mewaspadai Munculnya Beberapa Penyakit Hewan Menular Strategis di Indonesia Terkait dengan Pemanasan Global dan Perubahan Iklim. Wartazoa, 21(1), 25–39.
Damayanti, Y., Oka Winaya, I., dan Rudyanto, M. 2012. Evaluasi Penyakit Virus pada Kadaver Broiler Berdasarkan Pengamatan Patologi Anatomi di Rumah Pemotongan Unggas. Indonesia Medicus Veterinus, 1(3), 417–427.
Daud, M. 2005. Performan Ayam Pedaging yang Diberi Probiotik dan Prebiotik dalam Ransum (Performances of Broilers That Given Probiotics and Prebiotics in the Ration). Ilmu Terank, 5, 75–79.
Dewanti, V. S. 2017. Respon Antibodi Ayam Broiler Yang Divaksinasi Newcastle Disease ( ND ) Dan Diberikan Ramuan Herbal Fermentasi. Skripsi. Fakultas Kedokteran Hewan. Institut Pertanian Bogor.
Hardini, S. Y. P. K. 2004. Pertumbuhan Awal Ayam Merawang yang Dipelihara bersama Ayam Broiler. Jurnal Matematika Sains Dan Teknologi, 5(1), 39–52.
Idho, N. Y. S. 2018. Peramalan Produksi dan Konsumsi serta Analisis Permintaan Daging Ayam Ras Dalam Rangka Mempertahankan Swasembada Daging Ayam di Indonesia. Jurnal Matematika Statistika dan Komputasi, 15(1), 21–36.
Lima, F. S., Santin, E., Paulillo, A. C., Doretto, L. D., Barbosa de Moraes, V. M., Queiroz Gama, N. M., & Schocken-Iturrino, R. P. 2004. Evaluation of different programs of newcastle disease vaccination in Japanese quail (coturnix coturnix Japonica). International Journal of Poultry Science, 3(5), 354–356.
Mappanganro, R., Syam, J., Ali, C. 2018. Tingkat Penerapan Biosekuriti Pada Peternakan Ayam Petelur Di Kecamatan Panca Rijang Kabupaten Sidrap. Jurnal Ilmu Dan Industri Peternakan, 4(1), 354–370.
Mufid, D., Nur H. 2011. Studi Manajemen Perkandangan Ayam Broiler Di Dusun Wangket Desa Kaliwates Kecamatan KembangBahu Kabupaten Lamongan. 2(01).
Nadzir, Tusi, A., dan Haryanto, A. 2015. Evaluasi Desain Kandang Ayam Broiler di Desa Rejo Binangun, Kecamatan Raman Utara, Kabupaten Lampung Timur. Jurnal Teknik Pertanian Lampung, 4(4), 255–266.
Pratama, A., Suradi, K., Balia, Roostita l, Chairunnisa, H., Lengkey, Hendronoto A. W, Sutardjo, D. S., Suryaningsih, L., Gumilar, J., Wulandari, E., dan Putranto, W. S. 2015. Evaluasi karakteristik sifat fisik karkas ayam broiler berdasarkan bobot badan hidup. Jurnal Ilmu Ternak, 15(2), 61–64.
Putu, R. A. W, Wiyana, IK. A dan Sarini, N. P. 2017. Tingkat Penerapan Biosekuriti Pada Peternakan Ayam Pedaging Kemitraan Di Kabupaten Tabanan dan Gianyar. Jurnal Peternakan Tropika, 5(1), 181–188.
Reny, P. W, Wuro, B. Rositawati, I. 2013. Pengaruh Suhu Kandang Yang Berbeda Terhadap Performans Ayam Pedaging Periode Starter. Fakultas Peternakan, Universitas Brawijaya, 1–10.
Rukmini, N. K. S., Mardewi, N. K., dan Rejeki, I. G. A. D. S. 2019. Kualitas Kimia Daging Ayam Broiler Umur 5 Minggu Yang Dipelihara Pada Kepadatan Kandang Yang Berbeda. Jurnal Lingkungan Dan Pembangunan, 3(1), 31–37.
Saputro, B., Edy, S. P., dan Kurtini, T. 2014. Pengaruh Cara Pemberian Vaksin ND Live Pada Broiler terhadap Titer Antibodi, Jumlah Sel Darah Merah dan Sel Darah Putih. Jurnal Ilmiah Peternakan, 43–48.
Sofiati, E. 2008. Metabolisme Energi dan Retensi Nitrogen Broiler Pasca Perlakuan Ransum Mengandung Tepung Daun Jarak Pagar (Jatropha curcas L.). Skripsi. Program Studi Ilmu Nutrisi Dan Makanan Ternak. Fakultas Peternakan. Institut Pertanian Bogor.
Sukada, I. M., Wirata, I. W., Made, N., Krisna, R., Ngurah, I. G., dan Mahardika, K. 2010. Peranan Pedagang Unggas Dalam Penyebaran Virus Avian Influenza, 11(4), 220–225.
Trijaya, G.P. 2017. Penerapan Biosekuriti Pada Peternakan Ayam Broiler Milik Orang Asli Papua ( Oap ). Jurnal Fapertanak, 2(1).
Wiedosari, E., dan Wahyuwardani, S. 2015. Studi Kasus Penyakit Ayam Pedaging Di Kabupaten Sukabumi Dan Bogor. Jurnal Kedokteran Hewan, 9(1), 9–13.
DOI: http://dx.doi.org/10.31604/jac.v4i1.1414
Article Metrics
Abstract view : 10303 timesPDF - 43298 times
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Fakultas Peternakan Universitas Muhammadiyah Tapanuli Selatan
Jl. Raja Inal Siregar, Tanggal, Padangsidimpuan, Sumatera Utara
Tel / fax : (0634) 21696 email : jurnal.peternakan@um-tapsel.ac.id
issn Cetak : 2548-3129 issn Online : 2599-1736
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.