PENYULUHAN DAN PELATIHAN POTENSI TANAMAN ZINGEBER OFFICINALE SEBAGAI PRODUK KESEHATAN INSTAN UNTUK MENGATASI ANTIFLAMASI

Desi Sagita, Afrudi Rudheka, Anis Pratiwi, Eva A, Putri M, Hani WH, Miftah RS, Sri G, Widya A

Abstract


Traditionally people use ginger rhizome by boiling. To overcome these problems, and innovation made by making instant drinks with ginger rhizome raw materials. This community service is the application of the results of research conducted on ginger rhizomes in the form of powder, material from the plant's parts show activities that can relieve pain found in ginger rhizome extract. Community service carries out by utilizing the ginger rhizome to be used as a natural anti-inflammatory in the form of instant powder. The community service carries out by providing information and product-making demonstrations. Participants expected to increase knowledge about the benefits of the ginger rhizomes that are widely grown in the area, so that the community can utilize the ginger plant parts directly for use as an anti-inflammatory and can increase endurance in the form of instant powders. The results of the community service that carries out have enthusiastic people to take part in counseling and demonstrations on the production of instant ginger rhizome products.


Keywords


Ginger rhizome, anti-inflammatory, instant herbal drink: ginger.

Full Text:

PDF

References


Ambarsari, D. R., Sholihah, M., & Majapahit, U. I. (2019). Gumeng Sosialisasi kewirausahaan pengeleloh . an sumber daya alam Pelatihan pembuatan produk wedang secang Pemilihan kemasan dan pembuatan label Cara pemasaran produk wedang secang melalui online maupun ofline. (1), 175–178.

Asfar, A., & Asnaniar, W. O. S. (2018). Pengaruh Penyuluhan Kesehatan Terhadap Tingkat Pengetahuan Dan Sikap Tentang Penyakit Hiv/Aids Di Smp Baznas Provinsi Sulawesi Selatan. Journal of Islamic Nursing, 7(1), 26–31.

Febriani, Y., Riasari, H., Winingsih, W., Aulifa, L., & Permatasari, A. (2018). Potensi Pemanfaatan Ampas Jahe Merah (Zingiber officinale Roscoe ) sebagai Obat Analgetik. Indonesian Journal of Pharmaceutical Science and Technology Journal Homepage, 1(1), 57–64.

Hasanah, U., Dan, A., Departemen, M., Dan, B., Fakultas, K., Masyarakat, K., … Alyamaniyah, H. (2014). Efektivitas Pemberian Wedang Jahe (Zingiber Officinale Var. Rubrum) Terhadap Penurunan Emesis Gravidarum Pada Trimester Pertama. Jurnal Biometrika Dan Kependudukan, 3 (No. 1 Juli 2014), 81–87. Retrieved from http://journal.unair.ac.id/download-fullpapers-biometrik10a64e0be22full.pdf

Instan, T. (2018). Sosialisasi dan pembuatan toga instan jahe 1. 2, 35–38.

Kundarti, F. I., Rahayu, D. E., & Utami, R. (2017). Efektifitas Pemberian Serbuk Jahe (Zingiber Officinale) Terhadap Tingkatan Mual Muntah Pada Ibu Hamil. Jurnal Ilmu Kesehatan, 4(1), 18. https://doi.org/10.32831/jik.v4i1.70

Kusrini, N., Sulistiawati, R., Imelda, & Hurriyani, Y. (2017). Pemberdayaan masyarakat dalam pemanfaatan sumber daya lokal di Desa Jeruju Besar Kecamatan Sungai Kakap. Jurnal Pemberdayaan Masyarakat, 2(2), 139–150. Retrieved from http://ejournal.unikama.ac.id/index.php/jpm

Lampung, U., Sumantri, J., No, B., & Lampung, B. (2011). IbM DIVERSIFIKASI JAMU INSTANT DI KECAMATAN. 1–5.

Mulyono, Nur Fatmawati , Miftakhul Rohmah, Evi Yunitasari, L. L. (2017). Peningkatan Pengetahuan Ibu-Ibu Pkk Di Desa Bulang Dalam Pengolahan Jahe Bubuk Instan Sebagai Isian Klepon. ABADIMAS ADI BUANA Volume, 01(01), 23–27.

Nurlita, D., Handayani, N., & Setiyabudi, L. (2018). Pembuatan Serbuk Jahe Sebagai Minuman Kesehatan Bagi Warga Kelurahan Kahuripan Kecamatan Tawang Kota Tasikmalaya. JCES | FKIP UMMat, 1(1), 67. https://doi.org/10.31764/jces.v1i1.150

Pairul, P. (2017). Jahe ( Zingiber Officinale ) Sebagai Anti Ulserogenik. Fakultas Kedokteran Universitas Lampung, 7(5), 42–46.

Permata, D. A., & Sayuti, K. (2016). Pembuatan Minuman Serbuk Instan dari Berbagai Bagian Tanaman Meniran (Phyllanthus niruru). Jurnal Teknologi Pertanian Andalas, Vol. 20(1), 45–49.

Piesta Prima Beta Pairul, Susianti, S. H. N. (2017). Jahe ( Zingiber Officinale ) Sebagai Anti Ulserogenik. Fakultas Kedokteran Universitas Lampung, 7(5), 42–46.

Ramadhani, N., & Sumiwi, S. A. (2015). Aktivitas Antiinflamasi Berbagai Tanaman Diduga Berasal Dari Flavonoid. Farmaka, 14(2), 111–123.

Ratulangi, U. S. (2018). Pkm kelompok pkk dan dasawisma di kelurahan girian weru dua kecamatan girian kota bitung melalui pelatihan dan pembuatan jahe wangi dan kunyit asam instan dari tanaman obat. 5(September), 9–17.

Ridawati, & Alsuhendra. (2019). Pelatihan Pembuatan Minuman Serbuk Kunyit Asam Bagi Masyarakat Kelurahan Benda Baru, Kecamatan Pamulang, Tanggerang Selatan. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(1), 32–46.

Sukmawati, W. M. (2019). Pelatihan Pembuatan Minuman Herbal Instan Untuk. Jurnal Pengabdian Masyarakat (JPKM), 25(4), 210–215.

Supriyati, Y., Adhiguna, A., Amelia, H., Rahma, V. N., & Jakarta, U. N. (2019). INSTAN BAGI KWT SRIKANDI DI KOTA BOGOR. 215–219.

Wahyuningsih, I., & Widiyastuti, L. (2019). Pengolahan Empon-Empon Menjadi Minuman Kesehatan Berbasis Zero Waste Home Industry Herb. Journal Berdikari, 07(01), 53–61.

Yuliani, Sri dan Intan, S. (2016). Jenis Industri. Buletin Teknologi Pascapanen Pertanian, Vol.5.




DOI: http://dx.doi.org/10.31604/jpm.v3i2.355-362

Refbacks

  • There are currently no refbacks.